Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Førerhund


Veien til førerhund

Det tar ca 2 år fra en førerhundvalp blir født til den er en ferdig førerhund og klar til å plasseres hos sin bruker. Valpen plasseres hos forvert når den er ca 8 uker gammel. Under tiden valpen er hos forvert er det viktig at valpen får være med på så mye som mulig slik at hunden blir trygg i alle typer miljøer og situasjoner. Den må bli vant med blant annet bymiljø, tung traffik, høye lyder, ulike underlag, ulike trapper, andre dyr, kjøre kollektivtrafikk med mer. 

Under tiden hunden er hos forvert treffes førerhundskolen og forvert og trener på viktige øvelser og finner løsninger på eventuelle utfordringer slik at vi til slutt ender opp med et best mulig emne. Når hunden er mellom 12-18 måneder gammel tas det inn til førerhundskolen for test og eventuelt start av førerhundtrening. Da testes hunden mentalt, men også helsen. 

Hunden må helsesjekkes, røntgen må tas av hofter og albuer og øynene sjekkes. Dersom hunden består testen går den videre til å starte førerhundtreningen. Det tar ca 6-8 måneder å trene en førerhund. Når hunden er ferdig trent må den gjennom en godkjenning, hvor en dommer vurderer hunden. Dersom hunden blir godkjent kan den starte førerhundtreningen med sin bruker. 

Det er veldig viktig at hundens personlighet og egenskaper matcher bra med brukerens personlighet, egenskaper og behov. Samtreningskurset med hund og bruker går over 4 uker, hvor også ekvipasjen må godkjennes mot slutten for å vurdere om de er klare til å starte på egen hånd. 3 av disse ukene foregår på kurssted og 1 uke foregår på hjemsted. Etter endt samtrening følges ekvipasjen opp jevnlig.

Hvem kan få førerhund?

I Norge må man søke om førerhund gjennom NAV.Her er kriteriene NAV stiller for å kunne få førerhund (kopiert fra NAV sine nettsider):

Du må enten ha

Helsekrav

Din alminnelige helsetilstand må være god nok til at du kan gå tur med hunden ute hver dag. Andre krav: Du må kunne bruke og stelle hunden på en tilfredsstillende måte. Hvis du er i arbeid eller under utdanning er det en forutsetning at hunden kan være med og at den blir akseptert på arbeidsplassen eller skolen. Ditt hundehold må ikke medføre helsemessige problemer, for eksempel allergi, for personer i dine nære omgivelser.

Hvordan søker du?

Når du skal søke om førerhund for første gang, bruker du skjemaet ”Søknad om førerhund”. 

Søknaden må inneholde

Hvis noen i dine nærmeste omgivelser er allergisk mot hund, må det også legges ved resultat av en allergitest med uttalelse fra lege som sier noe om hvor sterke plagene ved allergien er. 

Når NAV mottar søknaden fattes det et foreløpig vedtak om forkurs. Du blir kontaktet for å avtale tidspunkt for når du skal delta på kurset.

Etter at du har deltatt på forkurs avgjøres det om du kan godkjennes for samtrening med hund eller ikke. Hvis du blir godkjent som potensiell førerhundbruker, vil du motta et skriftlig vedtak om dette fra NAV Hjelpemiddelsentral Hedmark.»

Share on Facebook

Logg inn